duminică, 12 octombrie 2014

Cum sa incepi in Public Speaking


Astazi m-am decis sa scriu un articol ca raspuns la o intrebare pe care am primit-o de foarte multe ori de la cei din jurul meu:

De unde sa incep pentru a fi Vorbitor in Public?

Partea frumoasa a acestei intrebari era data de faptul ca fiecare din cei ce mi-au adresat-o, aveau si o continuare, de parca stiau deja raspunsul. Astfel ca am vazut nenumarate variante: "Sa citesc?" "Sa ma uit la filme?" "Sa urmez un curs?" "Sa caut un grup unde sa invat?"

Partea si mai frumoasa este ca fiecare dintre ei prezenta o frantura de adevar, deoarece acele continuari fac parte din raspunsul complet.

Iata ca in cele ce urmeaza voi oferi raspunsul la intrebarea "Ce ai de facut pentru a deveni un Vorbitor in Public?"

In primul rand, pentru a intelege cu adevarat ce ai de facut, este imperios necesar sa stii ce implica sa fii un Vorbitor in Public. Asa ca, pe scurt iti voi expune realitatea de dincolo de scena, de dincolo de traininguri, de dincolo de evenimente. A fi Vorbitor in Public inseamna sa stii sa te organizezi foarte bine... inseamna sa stii sa respiri... inseamna sa stii sa zambesti... inseamna sa fii in congruenta ce spui, cum spui si ce faci in timp ce spui... inseamna sa iti gasesti materialul potrivit tie... inseamna sa stii sa socializezi si sa stii sa te faci placut... Cam multe lucruri inseamna sa fii Vorbitor in Public, insa toate cele de mai sus sunt parti ale unui vorbitor in public de calitate.

Am prezentat acest aspect deoarece, daca stii unde vrei sa ajungi, ai facut deja primul pas spre implirea scopului propus.

A deveni Vorbitor in Public, implica un proces continuu, in mai multe etape.

Etapa 1. Contactul cu Public Speaking-ul: s-ar putea sa participi la diverse evenimente, traininguri, workshopuri sau seminarii si pur si simplu sa iti placa felul in care prezentatorul se descurca in fata auditoriului si sa iti doresti si tu sa fii vorbitor. Sau poate ca, la un moment dat te trezesti in fata unui auditoriu si in acele momente apare frica, frica de a vorbi in fata publicului. Astfel, fie ca iti doresti sa scapi de frica de a vorbi, fie ca iti doresti sa fii admirat, in acest moment ai luat primul contact cu Public Speaking-ul.

Etapa 2. Cautarea: In aceasta etapa, incepi sa iti pui tot mai multe intrebari... sa cauti surse de informare... sa citesti despre public speaking... sa incerci sa iti gasesti raspunsuri... devii mai atent la cei care sunt deja vorbitori in public. Aceasta etapa este cea in care te gasesti daca iti pui intrebarea din inceputul articolului "De unde sa incep pentru a deveni Vorbitor in Public?"

Etapa 3. Participarea la curs de Public Speaking: daca vei face acest lucru, vei incepe cu dreptul ascensiunea de a fi un vorbitor. Insa, este foarte important sa tii cont de un aspect crucial: experienta trainerului de public speaking. Recomand un trainer care sa aiba experienta si de public speaker si de training. Este o diferenta majora intre ele. Un Vorbitor in Public poate fi un trainer, cu putina pregatire, in schimb ce un trainer poate sa nu indeplineasca conditia de vorbitor. despre diferenta dintre a fi un trainer si a fi un Vorbitor in Public voi realiza un articol in curand.

Etapa 4. Gasirea stilului propriu. Vei incepe o analiza patrunzatoare referitoare la tine insuti, in care te vei descoperi pe tine insuti, vei sti ce subiecte ti se adreseaza, ce tipologii de discurs ar fi indicat sa sustii. Astfel, vei reusi sa fii in largul tau in fata audientei in legatura cu materialul pe care il prezinti. 

Etapa 5. Experienta: dupa ce inveti sa vorbesti, este imperios necesar sa pui in practica cunostintele dobandite. De aceea te poti inscrie intr-un club de public speaking, precum este si Toastmasters International. Poti sa cauti un club Toastmasters chiar in orasul tau, va fi o experienta awesome. Eu sunt parte din Timisoara Toastmasters si pot spune ca sunt bucuros de fiecare clipa petrecuta alaturi de colegii mei.

Etapa 6. Acumularea de resurse: Iti vei crea propria biblioteca de materiale media sau tiparite, de carti, filme, documentare, melodii, cursuri, care sa te ajute in studiul pentru desavarsirea ta ca si Vorbitor in Public.

Etapa 7. Mentoratul: Ia-ti un mentor in public speaking, un vorbitor cu experienta care sa iti desavarseasca tehnica si abilitatea de a vorbi in public. Ca o paralela, in Public Speaking nu exista coach doar mentori, un alt subiect pe care il voi aborda in alt articol.

Etapa 8. Devino un Brand: ai invatat sa vorbesti in public, ai devenit chiar foarte bun, poate ai castigat si premii, chiar ai inceput sa fii identificat cu Vorbitul in Public. Este timpul sa lucrezi la imaginea ta de speaker. De aceea vei lucra la proiectul Brandul Meu. Vei avea carti de vizita, blog/site, pagina de facebook, cont business de facebook, articole scrise pentru diverse publicatii, si cate si mai cate.

Etapa 9. Invata-i si pe altii: in aceasta etapa, ai devenit un Vorbitor in Public, ti-ai creat flerul pentru a diferentia vorbitorii intre ei, ai devenit foarte stapan pe tine, poti deja sa dai sfaturi, recomandari, feedback in legatura cu o prezentare sau discurs sustinut de alta persoana. De aceea, poti sa te gandesti sa ii ajuti si pe altii sa devina Vorbitori in Public. Iti vei dobandi formarea de trainer si vei incepe sa sustii cursuri, sau vei deveni un mentor in public speaking.

Au fost 9 etape, care la prima vedere sunt simplu de realizat, insa tine cont de un aspect, intregul proces nu va dura zile, ci se va intinde pe parcursul a cativa ani, uneori chiar o intreaga viata. Este bine ca procesul sa nu se finalizeze niciodata, si in permanenta sa fii deschis la a invata lucruri noi.

Un alt aspect de care trebuie sa tii cont ca si Vorbitor in Public este partea de organizare, pe care o voi prezenta in alt articol viitor, asa ca revino din cand in cand pe blog pentru alte informatii de calitate.

Pe final, iti multumesc pentru ca ai citit tot articolul, si iti lansez o intrebare:

Esti interesat:
- sa gasesti raspuns pentru cele 4 Etape de inceput: Contactul, Cautarea, Cursul, Stilul?
- sa inveti secretele Public Speaklingului?
- sa scapi de emotii in fata auditoriului?
- sa afli cum sa respiri ca si speaker?
- sa inveti sa improvizezi?
- sa inveti sa transmiti emotie publicului?




Apasa pentru INSCRIERE LA CURS

Te astept.

Cu drag,
Răzvan Curcubătă
Vorbitorul in Public

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu