O intrebare foarte enervanta, dar exagerat de importanta pentru orice vorbitor in public. Oare am stilul meu, care ma obliga sa imbrac doar camasi Armani si cravata, sau pot sa afisez si o tinuta casual tipica Steve Jobs? Chiar este important stilul vestimentar? Chiar conteaza alegerea tinutei? Daca da, pentru cine?
Ei bine, pe parcursul acestui articol ne vom gasi raspunsul la toate intrebarile de mai sus.
Ei bine, pe parcursul acestui articol ne vom gasi raspunsul la toate intrebarile de mai sus.
O regula foarte importanta a stabilirii raportului in comunicare spune ca daca vrei sa fii in congruenta cu cel de langa tine va trebui sa faci tot posibilul ca el sa se simta cat mai confortabil. Poti face acest lucru prin cuvintele folosite, prin limbajul trupului, prin limbajul paraverbal, dar mai poti sa reusesti sa te faci placut si prin tinuta vestimentara. Ca sa dau un exemplu, poti identifica o persoana care asculta Rock, sau Hip-Hop de la "o posta", si acest lucru se datoreaza in prima instanta felului in care este imbracat. De altfel cine se aseamana se aduna. Un rocker va fi mult mai receptiv la abordarea unui alt rocker, precum si un business man va relationa mult mai usor cu o persoana imbracata "la patru ace".
Imi aduc aminte de doua actiuni, la care am participat, in calitate de vorbitor si in care am abordat tinute diferite:
Prima: training tinut in cadrul saptamanii "Scoala Altfel" in fata unor tineri de liceu: "Raport in Comunicare"
Fiind vorba de tineri de liceu nu am exagerat sa merg la camasa, cravata sau costum, ci am abordat o vestimentatie casual: rolling, blue-jeans si pantofi sport. Interesul meu a fost sa intru cat mai repede in raport cu ei, sa ma considere unul de-al lor, nu sa fiu vazut ca o persoana din afara grupului.
Cum m-am imbracat? Camasa maneca lunga, pantalon stofa, curea si pantofi.
A fost singura optiune. De altfel la asemenea evenimente poti sa risti sa vii chiar si in camasa cu maneca scurta, dar e de preferabil sa nu faci asa ceva.
Chiar daca sunt pe acelasi specific, comunicarea, diferenta dintre cele doua evenimente este colosala. La primul am lucrat intens cu tineri incepand de la clasa a IX - a pana la a XII - a, ceea ce m-a obligat sa port ceva cu care ei erau obisnuiti, o tinuta de strada cat mai casual. Publicul celui de-al doilea eveniment a avut varste cuprinse intre 20 - 45 ani astfel ca si tinuta a fost pe masura respectului reciproc.
Revenind la intrebarea cu care am plecat la drum: "Cu ce ma imbrac azi?", raspunsul tine doar de tine si de stilul tau, dar sa ai mare grija, deoarece, daca Steve Jobs aparea in prezentarile sale magice doar in sweater St. Croix, blue jeans Levi's si pantofi sport New Balance, tu poti sa dai gres si sa pierzi foarte mult din respectul audientei. De altfel, Steve Jobs nu s-a imbracat mereu asa, precum poti observa in imaginea din stanga, pe coperta primului nr. al revistei Macworld din ianuarie 1984, Jobs aparea in costum maro, cravata si camasa alba. Mai tarziu, pe cand era la Next, la birou aparea in jeansi si in helanca, insa cand trebuia sa mearga la banca, se infatisa tot timpul in costum elegant si in camasa.
Un alt exemplu de vorbitor in public de exceptie este Don Filla, cel care este un model in cadrul industriei Network Marketing. Ei bine, el apare permanent in cadrul conferintelor si seminariilor ce le tine in fata a sute de oameni, imbracat in camasa lui hawaiana.
Astfel ca, pe viitor, cand aveti orice fel de eveniment in care veti vorbi in public, imbracati-va corespunzator cu: evenimentul, oamenii care te vor asculta si, mai ales, cu ceea ce este in concordanta cu stilul tau. Precum si pregatirea discursului ce il vei sustine incepe, OBLIGATORIU de la studiul audientei la fel si raspunsul: "Cu ce ma imbrac azi?" il vei gasi tot in studierea audientei.
A fost aceasta informatie utila? Poti da share, ca si altii sa beneficieze de ea.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu