duminică, 7 aprilie 2013

Training Improvizat

Se intampla uneori, in activitatea de trainer, ca sa fii implicat doar in calitate de organizator, nu de vorbitor sau facilitator.

Ei bine, este vorba de un eveniment ce a avut loc in 6 aprilie 2013, tema fiind: Inteligenta Spiritului. Toate bune si frumoase. Tot ceea ce aveam de facut a fost sa lucrez doar la partea de promovare, organizare, managementul participantilor, adica notiuni organizatorice. Cat de greu putea fi? 

Aveam fireste material pe care puteam sa il prezint, insa am hotarat ca il va sustine "da capo a'l fine" o singura persoana, nu doua sau trei, deoarece era mai indicat sa aducem o singura vibratie, nu mai multe puncte de vedere. Cu o seara inainte, in timp ce trimiteam reminderul persoanelor care s-au inscris sa participe la event, am aflat vestea: persoana care urma sa tina workshopul s-a retras

Ei bine aveam doar doua variante:
1. sa anulam evenimentul si astfel sa ne stricam imaginea pe care am construit-o, si, de asemenea sa dezamagim participantii in dorinta de a-si insusi acele informatii.
2. sa il tinem intr-o alta varianta, cu alti speakeri implicati, printre care si eu.

Partea mai putin placuta se prefigura prin faptul ca ora era deja tarzie, 10:00 PM, bausem deja doua beri, si numai chef de lucru si de materiale nu aveam. Colegul meu, avea deja pregatite ceva materiale de la alte workshopuri si nu ii era foarte greu sa sustina acel atelier. Practic nu era o situatie tocmai roza.

Asa ca, pune-te pe lucru! Aveam cateva ore ca sa gandesc o structura si o agenda a unui workshop, care nu ma asteptam sa devina unul stresant.  Adevarul este ca nu ma asteptam sa se inample asa ceva. Chiar recomand oricui tine traininguri sa aiba grija cu cine porneste in organizarea a diverse activitati.

22:30

Parca imi vin ceva idei. Hai sa le pun pe hartie. Un joc aici, o legatura colo, mai un debriefing, mai discutam si despre Dialogul cu Divinul. Incet parca se concretiza ceva. Insa totusi imi lipseau tranzitiile intre parti.

23:30

Am finalizat si materialul de lucru, ceea ce era foarte bine. Se pare ca prindea contur. Cateva discutii telefonice, despre cine incepe, cum ne organizam, s.a.m.d. Am hotarat de comun acord ca Sanyi sa inceapa. El era decis sa lucreze la o prezentare Power Point, mai ales ca ii era mai simplu sa lucreze astfel. Insa eu, vazand cat este ceasul, mi-am dat seama ca imi era deosebit de dificil sa concep in cateva minute un material Power Point. Chiar am inceput sa lucrez la cateva slide-uri, insa analizand cat dureaza sa concep o prezentare, in stilul meu caracteristic, m-am lasat pagubas. Aveam nevoie de cel putin cateva ore, iar eu eram deja obosit si timpul respectiv nu il aveam.

Este deja 00:30

Am decis sa ma duc la somn. Dimineata oricum ma trezeam devreme.

Si iata ca a inceput workshopul respectiv. Sanyi discuta despre Inteligenta Emotionala si despre Inteligenta Mentala in prima parte, aduce exemple, intrebari, dialogheaza cu sala. Iese frumos. In timpul acesta eu lucram structura partii a doua. Cum nu aveam slide-uri, urma sa lucrez la flipchart.

Fiind vorba de un domeniu diferit, special, caci a vorbi despre Inteligenta Spiritului nu o poate face chiar oricine, mai ales sa o prezinte intr-o forma mai usor de inteles, o forma eleganta, era ceva normal sa fiu foarte bine pregatit. Eu nu eram.

In acele momente, eram doar o particica din Univers care solicita ajutorul Divinitatii pentru a prezenta in mod  placut si simplu o informatie destul de complexa.

Am reusit sa ma descurc de minune, acest lucru intelegandu-l din feedbackul primit.

Astfel, ceea ce trebuia sa se desfasoare initial precum un workshop in care sa fiu doar organizator, s-a transformat pe ultima suta de metri intr-un eveniment deosebit, un eveniment premiera in Romania, un eveniment in care mi-am testat limitele si in care am realizat cat de mult conteaza echipa in care lucrezi, oamenii cu care te implici in realizarea diverselor evenimente, si a celor care cred in ceea ce faci.

Va multumesc celor care ati fost prezenti, mi-ati oferit o noua perspectiva asupra vietii de trainer. Apreciez fiecare moment pe care l-am petrecut in fata dumneavoastra precum unul de neuitat, unul magic. Va multumesc.

Precum iti multumesc si tie ca ai avut rabdare si ai parcurs acest articol pana la final.

2 comentarii:

  1. Razvan,iti multumesc si tie si lui Sanyi si tuturor participantilor,ce s-a intamplat Sambata la Casa Tineretului a fost ceva Magic si acest lucru s-a simtit in sala pe durata tuturor celor mai bine de 4 ore,adevarul este ca Ingerii exista si ptr. ca noi nu ii putem vedea,uneori ii numim PRIETENI !!!
    Mihaela :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc mult Mihaela,
      sa stii ca eu cred in ceea ce faci si stiu ca tot ajutorul Divin iti va fi alaturi

      Ștergere