duminică, 5 mai 2013

cum sa fii trainer?

Recent am observat un lucru foarte interesant. Activitatea de training incepe sa aiba din ce in ce mai multi adepti. Sunt atat de multe persoane care se identifica cu aceasta meserie si care se imagineaza in fata unei audiente vorbind diverse lucruri si facand diverse exercitii cu participantii la trainingurile lor.
Pana acum toate sunt bune si frumoase, insa ce urmeaza este exact ceea ce separa un formator de altul, si acel lucru este reprezentat de calitatea celui care instruieste. 
Ei bine in articolul ce tocmai il citesti, mi-am propus sa aduc un plus celor care sunt la inceput de drum, deoarece este loc pentru oricine in aceasta atat de vasta piata a dezvoltarii personale. De asemenea chiar si pe cei care au experienta in arta trainingului, acest articol ii poate ajuta sa dea un mic "refresh" la ceea ce stiau despre traininguri.
Si astfel, hai sa incepem cu inceputul si cum atat de frumos ne sta noua vorbitorilor in public, voi incepe cu o intrebare: "Ce trebuie sa stii pentru a fi trainer?" Si acum, te rog sa gasesti o foaie de hartie si sa incepi sa iti raspunzi la aceasta intrebare, pentru ca este una dintre cele mai importante chestiuni din meseria de trainer.


Ai reusit sa gasesti cateva raspunsuri? Sper ca se vor regasi in raspunsurile tale si domeniile pe care le vei aborda. Da, ai citit bine, domeniile in care vei face training sunt foarte importante, de aici incepand practic meseria ta de formator. Sunt atatea subiecte pe care le poti aborda, vanzari, comunicare, social media sau poate hand-made, totul tine de tine sa iti gasesti domeniul in care sa profesezi.
De ce este important sa ai cateva domenii in care esti specialist? Foarte simplu, deoarece noi ca si participanti la trainingurile tale avem nevoie sa stim ca esti un expert. Ca sa fii specialist sau expert nu ai nevoie de diplome si certificari de la Harvard, ci este important sa ai experienta vizibila in ceea ce predai. Sa nu uiti niciodata, nu ne place sa participam la cursuri sau workshopuri in care trainerul vorbeste din carti.
Un alt lucru de care trebuie sa tii cont este sa stii sa te adaptezi la cei care vor participa la trainingurile tale. Sa nu uiti niciodata, ei sunt importanti nu tu. Orice eveniment vei organiza, sa iti raspunzi la intrebarea: "Ce ii intereseaza?" daca stii raspunsul la aceasta intrebare, atunci fa tot posibilul ca sa iti organizezi trainingul pentru a aduce solutii si raspunsuri la chestiunile care "ard". De fiecare data vei avea de facut un lucru: sa iti setezi obiectivele trainingului. Si prin obiective se intelege exact ceea ce va ramane alaturi de participantii tai, de preferabil solutii pe care sa le aplice instant.

Dupa ce ai facut toate astea, este timpul sa devii un bun manager. Vei tine cont de cateva chestiuni: structura, timp, implicare sala. Tine cont de toate acestea si vei deveni un trainer profesionist, nu tine cont de ele si vei ramane o tanara speranta.

Despre structura, voi pregati un alt articol, deoarece sunt lucruri multe de precizat, chiar recent am tinut un atelier care s-a adresat creatorilor de ateliere in care aproape doua ore am lucrat pe structura unui atelier. Ceea ce este cu adevarat important este sa iti organizezi trainingul pe sectiuni, daca faci asta va fi atat de usor sa lucrezi intreaga "calatorie" de instruire. De asemenea, in momentul in care vei realiza o structura pe mai multe sectiuni, vei reusi sa ai si o privire de ansamblu asupra timpului pe care il vei petrece cu participantii. Nu uita, timpul este o componenta extrem de importanta pentru un trainer profesionist. Cand tii cont de timpul audientei, inseamna ca iti pasa. Ne place sa vedem o persoana caruia ii pasa de noi, cei care asistam la training.

Cea din urma chestiune de management este legata de managementul salii. Ai nevoie de putin fler, cateva abilitati de comunicare, sa stii sa pui intrebarile potrivite si sa dai raspunsurile potrivite. Cu cat arati ca esti mai implicat in desfasurare, cu atat vei fi mai apreciat iar feedbackul pe care il vei primi, va fi unul foarte pozitiv, ceea ce inseamna ca vei avea si data viitoare persoane in sala. Nu uita, cat traiesti, oricat de trainer te vei considera, cei care platesc pentru trainingurile tale sunt cei mai importanti, nu tu. Tu esti doar o piesa ce leaga un calup de informatii de oameni, facand acest lucru intr-un mod cat mai placut si cat mai elegant.

Si iata ca am ajuns si la finalul acestui articol. Ar mai fi si alte lucruri de discutat? Fireste ca sunt. Insa, precum zicea un filozof inca in viata si al carui copil sunt, toate la timpul lor. Eu inchei multumindu-ti pentru timpul tau, si spunandu-ti "Hristos a'nviat!" si sa aveti un Paste cat se poate de fericit.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu