luni, 22 iulie 2013

Iarna nu-i ca vara

Acum 15 ani presedintele nostru actual facea o afirmatie, care a ramas in istorie. Pe atunci dl. Traian era ministrul transporturilor si afirmatia sa avea un alt inteles. Uimitor insa, in training aduce o alta perspectiva acest citat, caci cei care sunt traineri au observat ca sunt anumite anotimpuri ale trainingului. Tocmai din acest motiv este foarte important sa ne adaptam cursurile pe care le facem, in functie de perioada in care le sustinem. 

Veti observa ca perioadele optime pentru cursuri sunt cele de primavara - toamna. Pe timp de vara, oamenii isi doresc sa iasa la iarba verde, sa se plimbe prin natura si mai ales sa lase in urma asfaltul oraselor si sa plece in concedii, de aceea nu este indicat sa chemi participanti la training in sali, pe timpul verii, recomandat fiind sa pui la punct bootcamp-uri sau tabere de instruire, la munte sau la mare.

Un singur domeniu ar putea fi exploatat pe timpul verii, dar doar pana in maxim Iulie, si acela este domeniul Business. Am spus maxim Iulie, deoarece din a doua jumatate a lui Iulie, pana la sfarsitul lui August, incepe o perioada incarcata de concedii si de relaxare. Este stiut ca omul istet isi face iarna car si vara sanie, tocmai de aceea, omul de business care doreste sa isi dezvolte afacerea, va pune la punct, in aceasta perioada, planul pentru urmatorul an si va face tot posibilul sa se instruiasca cat mai mult in domeniul sau de activitate.

Si astfel, cu flipchart, fara flipchart, intr-un colt de natura, vei strange cativa participanti la un workshop, pe o tema care sa atraga, gen managementul emotiilor, tehnici de relaxare, inteligenta emotionala, creativitate sau inteligenta spirituala si pentru cateva ore (de preferabil 2, maxim 3) vei face diverse activitati care sa implice foarte mult participantii. Sunt recomandate jocuri, exercitii, orice care sa implice dezvoltare motrica, cognitiva, emotionala.

Un astfel de workshop am sustinut sambata, 20 iulie 2013, la Muzeul Satului din Timisoara, in cadrul proiectului Incubator i07, subiectul abordat fiind respiratia corecta. Am prezentat diverse tehnici de respiratie, cum sa respiram corect, pozitia trupului, utilitatea respiratiei abdominale, lucruri de care sunt pasionat de ceva timp, inca dinainte de a deveni vorbitor in public. Ceea ce pot sa afirmin in mod cert, este faptul ca respiratia abdominala m-a ajutat din plin sa sustin discursuri si prezentari publice, si mai ales sa ma relaxez inainte de evenimente, aspect deosebit de important.

Am ales si flipchartul, pentru a prezenta anumite lucruri, chiar daca nu era deosebit de necesar prezenta acestuia. Ceea ce m-a uimit a fost faptul ca, pentru prima data, am scris pe flipchart din pozitia sezut, ceea ce nu poti face intr-o sala de training.

M-am simtit foarte bine si mai ales am inteles ca si participantii s-au simtit in largul lor, ceea ce este cel mai important pentru orice trainer. Un plus al unui astfel de training, pe care l-am observat, a fost faptul ca spatiul si aerul curat ofereau cadrul optim si relaxant de desfasurare pentru intregul workshop. La un moment dat am si avut nevoie sa ne plimbam si sa respiram, realizand respiratie pe pas, ceea ce spatiul din Muzeul Satului ne-a permis din plin sa ne miscam si sa respiram in voie.
 
Un factor foarte important, de care este obligatoriu sa tii cont, este starea vremii. De aceea, atunci cand vei avea activitati in aer liber, este neaparat nevoie sa consulti daca va fi innorat sau daca vei avea parte de soare. Spre norocul nostru, sambata a fost insorit si ne-am putut desfasura in liniste workshopul.

cu stima,
vorbitorul in public


PS: puteti aprecia si pagina Vorbitorul in Public de pe Facebook
Va Multumesc!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu