duminică, 4 august 2013

Din proverbe in proverbe

Exista un vechi proverb care spune in felul urmator:
 
Aud si uit.
Vad si-mi amintesc.
Fac si inteleg.
 
Este un proverb foarte util, pe care un trainer ar trebui sa il inteleaga pe de-a intregul. Partea frumoasa a acestui proverb este faptul ca nu este finalizat. Acestui proverb ii lipseste ceva. Tocmai din acest motiv mi-am luat permisiunea de-a-l desavarsi pentru eternitate.
 
Varianta proverb 1.1, imbunatatita si updatata, este formata, dupa cum urmeaza:
 
Aud si uit.
Intreb si ma edific.
Raspund si gandesc.
Vad si-mi amintesc.
Fac si inteleg.
Mi se explica si constientizez.
 
Ce inseamna fiecare din aceste 6 randuri? Ce legatura au ele cu trainingul in sine? De ce este important pentru noi, vorbitorii in public in general si trainerii in particular, sa cunoastem acest proverb? Vom vedea in cele ce urmeaza.
 
"Aud si uit."
 
Inseamna exact ceea ce spune si randul de mai sus. creierul nostru este astfel setat, incat in momentul in care doar auzim o informatie, venita doar pe cale orala, suntem predispusi sa uitam foarte repede, ceea ce tocmai am auzit. Despre acest lucru recomand cartea lui John Medina - "Brain Rules". Este un material complet despre felul in care functioneaza cu adevarat bunul nostru prieten, creierul.
 
Bine, bine, vei zice, dar ce legatura are asta cu informatia utila trainerului? Pai cum ce legatura are? In momentul in care in programul tau de instruire ai de gand doar sa prezinti informatie si sa nu folosesti nicio activitate, pentru a dezvolta competente pentru participanti la cursurile tale, va insemna ca, de fapt vei face doar prezentare, si atat! Precum Nicu, formatorul meu de la cursul de formatori, zicea: "sa te intrebi tot timpul daca informatia pe care o prezinti poti sa o dai pe mail sau nu". Deci ofera informatie pe care sa nu poti sa o dai pe mail, asta e unul dintre secretele unui training de calitate.
 
"Intreb si ma edific."
 
Intotdeauna sa iei in considerare acest aspect. Este foarte important sa pui intrebari si, de asemenea sa ti se puna intrebari, tie ca si formator. Prima perspectiva, aduce anumite beneficii, printre care enumaram urmatoarele: stabilesti conexiunea cu sala, arati ca esti interesat de cei din fata ta, arati ca esti prezent, iti adaptezi materialul in functie de participanti, tii participantii in priza, soliciti sa ti se puna intrebari, aratand astfel ca esti totusi un bun specialist in meseria ta.
 
A  doua perspectiva arata cateva lucruri: interes din partea participantilor, dorinta de cunoastere a materialului prezentat, experienta pentru tine ca si trainer, de a nu intra prea in profunzimea unei intrebari si sa nu deviezi de la obiectivele propuse, un bun management al timpului in cadrul unui training, si altele. Intrebarile sunt foarte importante, iar pentru a intelege cu adevarat valoarea lor, va recomand cartea: Ian Cooper - "Puterea Intrebarii."
 
 
"Raspund si gandesc."
 
Acest al treilea rand este in perfecta corelatie cu cel din urma. Practic este legat de a gasi raspuns la o intrebarea ce ii este adresata trainerului. Una din activitatile preferate ale unui formator este "discutia facilitata", in care trainerul intra in dialog cu participantii. In timpul facilitarii vor dezbate o tema, dupa un scenariu bine stabilit. Tot timpul sa cunosti unde vrei sa ajungi cu materialul tau si sa te gandesti in ce mod vei ajunge acolo. Atunci cand vei adresa o intrebare in sala, sau chiar unui participant, se va intampla ceva foarte interesant, toti ceilalti participanti se vor gandi si ei la raspunsul respectiv, deoarece nu doresc sa arate ca nu stiu sa raspunda.
 
Ceea ce am prezentat anterior are legatura strict cu orgoliul fiecaruia. Daca vei intelege acest lucru iti va fi usor sa duci la bun sfarsit un training. Chiar te provoc sa faci acest lucru zilele urmatoare, cu proxima ocazie in care vei fi intr-un grup de persoane. Pune o intrebare cuiva, dupa ce ai atras atentia asupra ta si vei observa ca toti ceilalti vor incerca sa gaseasca raspunsul respectiv.
 
 
Este unul din cele mai puternice randuri din proverbul, varianta 1.1. Prezinta exact cum functioneaza legatura cu partea inconstienta a noastra. Astfel, cand vedem un lucru, noi il raportam la bagajul informational pe care il avem, iar acel bagaj este in memoria de scurta durata sau cea de lunga durata. Jung si Freud au spus atat de frumos ca toata informatia se duce in inconstient, si noi doar accesam din nou si din nou ceea ce am trait deja.
 
Interesant este ca nu accesam doar memorie, la nivel de informatie, ci chiar reusim sa intram iarasi in starile pe care le-am trait in trecut. Ca sa scurtez, tot ceea ce vezi si ti se pare ca este nou, de fapt il asociezi cu o amintire din trecutul tau. La acest lcuru sa te gandesti atunci cand vei folosi orice cuvant, imagine sau activitate. Daca vei lua in considerare asemenea aspecte, vei reusi cu adevarat sa iti adaptezi materialul la participanti. De la participanti pleaca totul, ei sunt scopul tau, lor va trebui sa le dezvoloti competente in primul si in primul rand. Orice altceva este secundar.
 
"Fac si inteleg."
 
De aici incolo incepe dezvoltarea competentei. Daca, pana acum, mai mult se vorbea si prea putin se facea, din acest moment incepe trainingul intensiv. Sa ai in vedere activitatile pe care le folosesti, pentru atingerea obiectivelor si a scopului trainingului. Prin activitatile pe care le vei face, vei dezvolta competente in participantii tai. Ca sa intelegi mai bine, imagineaza-ti ca te duci la un curs de inot. Insa ceea ce lipseste de la cursul respectiv este chiar apa. Profesorul de inot iti va explica si iti va arata cum se inoata, iti va da sa vezi filme, despre postura corpului, vei citi chiar si material despre cum sa respiri, fara a te pune sa iti tii respiratia in apa, ba mai mult chiar, il va aduce pe Michael Phelps sa vorbeasca despre ce inseamna sa fii inotator. Dar intrebarea vine: vei invata sa inoti?
 
Cursul este unul destul de amplu daca stai sa te gandesti. Bine organizat, cu resurse materiale bine puse la punct, dar lipseste ceva: PRACTICA. Exact, atunci cand faci, cu adevarat intelegi. Anterior iti spuneam sa oferi informatie pe care sa nu o poti oferi pe mail. Acum iti spun sa te gandesti tot timpul ce activitate sa folosesti pentru a-i invata pe participanti ceea ce vrei sa le predai, orice ai in plan sa ii inveti.
 
"Mi se explica si constientizez."
 
Acesta este momentul in care participantii chiar inteleg cu adevarat ceea ce au facut anterior. In procesul de desfasurare a programului de educare faza de explicare este de fapt faza de debriefing. Dupa cum stim debriefingul este important sa il faci imediat dupa finalizarea unei activitati. De asemenea, la finalul cursului, este bine sa fie un debriefing, de concluzionare, putin mai amplu, in care vei face o recapitulare si vei scoate in evidenta anumite aspecte ce s-au intamplat pe parcurs.
 
Pentru a ajuta participantii sa constientizeze utilitatea unor activitati sau chiar a trainingului in sine, este important sa prezinti ce beneficii au, prin faptul ca ei cunosc informatiile prezentate. Prin beneficii ma refer la: utilitatea si importanta materialului prezentat, unde pot sa aplice si la ce ii ajuta pe ei ceea ce tocmai au invatat. Beneficii, beneficii, beneficii.
 
Iata, deci, un proverb din 6 randuri pentru 6 activitati diferite. 6 parti dintr-un program de instruire, care puse cap la cap genereaza competente si abilitati pentru cei care vor participa la cursul respectiv, exact ceea ce trebuie sa ai in vedere in orice moment
 
Iti multumesc ca ai citit pana la final.
 
Cu stima,
Razvan Curcubata

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu