marți, 5 noiembrie 2013

Experienta TEDx Cluj 2013

Sambata am participat la un eveniment, pe care il asteptam de ceva timp, caci sambata a avut loc conferinta nationala TEDx Cuj si nu puteam sa lipsesc. Sunt un mare fan al conceptului TED.com si urmaresc discursurile realizate de catre speakeri care au ceva de spus, de fiecare data ramanand cu ceva si fiecare fiind memorabil in felul sau.

Pe motivul ca Timisoara este cam departe de Cluj, am decis sa plecam putin mai devreme, cu ocazia aceasta bifand si evenimentul 5MS, in care am sustinut discurs.

Cand am ajuns, in dimineata de sambata, aproape de Universitatea Babes - Bolyai, locatia de desfasurare a conferintei, am observat cum 800 de tineri doreau sa intre inauntru. Exact. 800 de tineri! Coada ce s-a format a fost una foarte mare. Din acest motiv, am revenit dupa aproximativ o ora, pentru a intra mai usor.

Se pare ca interesul a fost maxim, pentru toata comunitatea din Cluj si chiar din tara. Entuziasmul este de la sine inteles pentru acest tip de eveniment, in aceasta stare gasindu-ma eu insumi.

Si am intrat! Trimit prima postare in lumea virtuala, debordand de energie si bucurie. Speakerii incep sa apara unul cate unul, fiind introdusi de catre Adrian Rusu.

In cele ce urmeaza voi fi cat se poate de obiectiv. Iubesc fenomenul TED, asteptarile mele referitor la acest tip de eveniment fiind foarte ridicate, insa voi discuta doar despre felul in care informatia a fost prezentata, subiectele alese si mai ales cum s-au integrat intr-un asemenea fenomen.

Pentru inceput voi preciza cu ce am ramas si pozitiv si negativ.

Am identificat cateva teme care merita scoase in evidenta:

faptul ca exista posibilitatea de creare a sangelui artificial;
ca mai este nevoie de inca 400.000 de IMM-uri la nivel national, pentru a fi si noi in rand cu lumea;
ca discriminarea nu este o solutie;
ca practica fara teorie nu are niciun rost.

Cam putine idei nu-i asa?

Insa, din pacate, chiar daca am vazut anumiti speakeri cu un renume in spate si un cv de exceptie, totusi nu au fost idei care sa ramana si prin intermediul carora sa putem schimba lumea. Consider ca nu si-au conceput speech-ul, tinand cont de un scop bine precizat. De altfel, dupa multe din discursurile vizionate si ascultate, am ramas cateva momente sa ma intreb: "Ce a vrut sa spuna de fapt?"

Un alt aspect negativ al acestei conferinte, a fost insasi felul in care s-au prezentat pe scena in fata a sute de tineri unii dintre speakeri. Nu voi da nume, deoarece nu doresc sa ating prin acest articol pe nimeni. Consider ca puteau sa isi pregateasca mult mai bine discursurile, puteau sa le repete in fata unor specialisti sau chiar sa ceara ajutorul unor public speakeri profesionisti. Unele discursuri puteau contine anumite momente care sa ramana alaturi de audienta, acele momente de impact, de care iti amintesti mult timp dupa orice discurs.

Au fost si momente de exceptie, precum cel al lui Philipp Kandal, care prin felul sau de a fi si prin timbrul sau vocal, a avut o prestatie deosebita, foarte motivationala, insa discursul sau a ramas unul conceptual, neaducand altceva in mintea oamenilor decat faptul ca putem sa fim cei mai buni. Stim asta deja, dar cum sa facem asta? Daca Philipp ne spunea si cum sa fim cei mai buni de pe planeta, era un discurs de nota 20, astfel ramanand de nota 9.

Un alt discurs impecabil ca si pregatire, tehnica si stil a fost cel al lui Dragos Bucurenci, un speaker extraordinar, care ne-a emotionat pana la lacrimi, discursul sau fiind despre lacrimi. A fost un discurs curajos, din partea unui om care debordeaza de putere, insa a fost doar un discurs. Am descoperit tehnici de oratorie de cel mai inalt nivel, experienta spunandu-si cuvantul. Un singur aspect as putea sa ii aduc in vedere lui Dragos, vorbind totusi despre TED, cum putem sa schimbam prin lacrimi lumea?

In schimb nota 220 pentru Vlad Atanasiu, care a venit cu ideea ca avem nevoie de IMM-uri, dar nu ne-a lasat doar la nivel de idee, ci ne-a adus si solutia cum putem sa punem pe picioare acele mici intreprinderi si acele idei.

Acest articol nu are scopul de a fi negativ, ci doar de a exprima o stare, o emotie, o senzatie pe care am trait-o recent. Critica este constructiva atata timp cat va fi obiectiva. Scopul articolului este de a trimite un semnal speakerilor TEDx Romania ca sa aiba in vedere pe viitor sa tina cont cu adevarat de fenomenul TED si sa faca tot posibilul sa prezinte cele mai bune si valoroase discursuri.

Cu stima,
Vorbitorul in Public

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu