joi, 26 septembrie 2013

Curs Public Speaking pentru Copii


Recent am avut parte de cea mai frumoasa experienta din activitatea personala de trainer. Am avut onoarea sa incep un curs de public speaking pentru copii, in colaborare cu Imalo Kinderklub, unul din cele mai importante Afterschool-uri din Timisoara. Ceea ce mi s-a parut de exceptie a fost felul in care m-am simtit alaturi de cei 10 ingerasi, varsta copiilor fiind situata intre 6 si 9 ani.

Practic nu pot compara, ceea ce s-a intamplat, cu nimic din experienta mea anterioara de training, deoarece ceea ce este atat de diferit este modul in care trebuie sa pregatesti un asemenea program de formare. In fiecare activitate, pe care o vei desfasura, vei lua in considerare interactivitatea si jocurile prin care vei dezvolta abilitatile de vorbit in public pentru micii participanti. Daca vei incerca orice alte activitati, vei risca sa plictisesti si chiar sa nu trezesti interesul copiilor. Si in niciun caz nu iti doresti asta, deoarece ai nevoie sa ai parte de copii receptivi la ceea ce le oferi tu, nu care sa fie cu gandul in alta parte sau care sa se plimbe prin incapere.

Ceea ce m-a impresionat intr-un mod foarte placut este faptul ca acesti tineri adulti cunosc foarte multe lucruri, incepand de la ce inseamna sa comunici, ce dificultati ai cand vorbesti in public sau chiar exemple pertinente referitoare la intrebarile despre comunicarea interumana. A-i subestima, inseamna a nu lua in considerare ca generatile aparute dupa 2000 au o alta dezvoltare inerioara sau emotionala, decat cele aparute inainte de anii '90.

Un aspect semnificativ pe care l-am remarcat este felul in care un copil reuseste sa fie in largul sau, atunci cand exista un mediu confortabil in care se desfasoara activitatea. De aceea tu ca si trainer sau profesor vei fi obligat sa ii oferi confortul psihic folosind o voce cat mai calda si prietenoasa, oferind materiale suport cat mai vizuale si dezghetand atmosfera prin zambet si buna dispozitie. Tine minte un lucru! Copii "te simt" intotdeauna, din acest motiv tu trebuie sa ai o stare interioara cat mai deschisa si mai pozitiva, emitand iubire si bucurie.

Este minunat sa lucrezi cu micii ingerasi, insa este foarte important sa tii cont de cateva reguli foarte importante in desfasurarea intregului curs:

- Voi incepe cu limbajul, pe care esti obligat sa il folosesti. Vei fi nevoit sa vorbesti impecabil limba in care te adresezi copiilor, fie ca predai in romana, germana sau engleza. Gandeste-te ca ei vor tine minte fiecare cuvant si isi vor forma deprinderea gresita de a-l pronunta. De altfel, sa iei in considerare greselile gramaticale, pe care nu este indicat sa le ai in conversatie.
- Vei tine cont de cuvintele folosite si vei avea grija sa nu vorbesti despre mama sau tata lor, caci poti sa ai intre participanti, copilasi care sa nu mai aiba unul sau chiar ambii parinti, acest lucru generand stari emotionale nu foarte pozitive.
- Un alt aspect tine cont de pozitia trupului. Cand vei sta asezat pe scaun, nu vei sta picior peste picior sau cu picioarele desfacute, tu esti un exemplu, iar copii iti vor imita fiecare gest fie pozitiv, fie negativ.
- Sa iei in considerare materialele resursa folosite. Daca vei dori sa mentii interesul copiilor, vei fi obligat sa ai materiale suport cat mai colorate, precum fluturasi, mingi, jucarii de plus, biletele, pe care le vei folosi in activitatile de training respective.

Consider ca orice trainer isi va da testul de maturitate in fata unor participanti cu varste sub 10 ani.

Cursul de Public Speaking va incepe la inceputul lunii octombrie, la Imalo Kinderklub, ieri fiind sedinta demonstrativa. Va voi tine la curent cu desfasurarea orelor de curs, deoarece reprezinta o experienta fenomenala si inedita pentru cei interesati.

Va multumesc ca ati parcus articolul pana la final.

Cu stima,
Razvan Curcubata,
Vorbitorul in Public 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu