joi, 27 septembrie 2012

The Great Debaters

Un film cat o istorie a Americii

Daca este un material pe care debaterii il vor rumega de-a dreptul, ei bine acesta este

Denzel Washington il joaca pe Melvin Tolson, un profesor de la Colegiul Wiley din Texas, care are o viata dubla. Pe langa faptul ca este profesor si antrenorul echipei de debate, mai este si cel care initiaza Sindicatul Fermierilor in State. Pana acum nimic spectaculos, insa demn de remarcat este faptul ca filmul este dupa o poveste reala, si, precum si in realitate, in timpurile acelea, Ku-Klux-Klan-ul se manifesta cat se poate de crunt in partile Texas-ului.

Povestea arata 4 tineri de culoare care se regasesc in echipa de debate a Colegiului micutului oras texan si care incep sa castige disputa dupa disputa cu diverse licee din zona. Scopul profesorului este sa ajunge sa se dueleze chiar cu echipa de debate a Universitatii Harvard. Pentru a reusi asa ceva, aveau nevoie sa fie extraordinar de buni, ceea ce se si intampla, adunand victorii peste victorii.

Intr-un final Harvard ii ia in considerare si se va organiza un meci foarte incitant chiar pe terenul prestigioasei universitati. Momentul deosebit este cel in care cei 3 ramasi impreuna, afla ca profesorul lor nu poate participa la meci, avand ordin de restrictie pentru parasirea orasului.

Ceea ce se va intampla este o succesiune de situatii, care culmineaza cu un discurs emotional de cea mai buna calitate.

Debate = arta argumentarii

Poti invata multe din acest film, poti sa observi lucrul cu emotiile, cu dictia, cu strangerea de informatii pentru fiecare discurs si, mai ales cum are loc un meci de debate. Am ramas impresionat de emotia transmisa de participantii la dezbateri, de felul in care capteaza publicul si de stilistica unei prezentari in public. De asemenea tehnica argumentatiei este la mare arta. 

Un film ce merita vazut.

duminică, 23 septembrie 2012

Notiuni de baza in "tehnica vanzarii"

Joi 20 septembrie a fost o zi frumoasa, o zi ca oricare alta, insa pentru echipa Swobb a fost o zi deosebita.
Caci joi, incepand cu ora 18:00, am avut primul training de vanzari sustinut impreuna cu Ciprian Angheluta .
 
A fost super. Toti cei care au participat au primit informatie de cea mai buna calitate. Am discutat despre ceea ce are de facut un agent de vanzari ca sa aiba succesul scontat in aceasta atat de frumoasa meserie.
 
Nu voi detalia prea mult in legatura cu materialul prezentat, nu acesta este scopul blogului. Voi preciza, in schimb felul in care s-a desfasurat acest training.
 
Am facut o echipa deosebita cu Ciprian. De altfel noi doi suntem doua personalitati atat de diferite, el cu seriozitatea unui business coach, orientat spre partea reala a lumii si carisma aristocrata asociata cercurilor exclusiviste, iar eu un etern visator, entuziast, orientat spre om si partea imaginativa a vietii.
 
Doi traineri = senzatie
 
Intreaga sesiune de training s-a desfasurat pe parcursul a 3 ore, mari si late. Uimitor a fost faptul ca niciunul dintre participanti nu s-a uitat la ceas, nu a cascat si, pe deasupra au fost si foarte interesati de fiecare subiect adus in discutie.
 
Ceea ce a adus diversitate absoluta trainingului a fost chiar cele doua tipologii diferite de traineri. Am facut o echipa "de senzatie". 
 
Ciprian a intervenit exact la momentul potrivit de fiecare data, cu notiuni de specialitate din lucrul cu clientii sai.
 
Seara a inceput prin cateva momente de a ne cunoaste reciproc, cine suntem, ce facem, cui ne adresam. Am continuat cu asteptarile participantilor si, fireste cu asteptarile trainerilor, caci ceea ce ne doream era un brainstorming nu o prezentare monologata.
 
A continuat cu ceea ce este cu adevarat important pentru un agent de vanzari: ce stie si ce face un agent de vanzari. Un bonus al serii a fost prezentarea modelului SPIN de vanzari. Fiecare tema a fost bine pregatita si cu multe exemple ca sa fie inteleasa.
 
Un moment deosebit a fost atunci cand un participant a iesit la flipchart ca sa ne arate cat de simplu este sa abordezi persoane necunoscute. Acum Ciprian si-a intrat in rolul de coach, si a facut impreuna cu acea persoana, o sesiune de managementul refuzurilor. Foarte interesant.
 
Am facut si cadouri, un audio book legat de arta vanzarii. 
 
Una peste alta, seara a fost un succes total si pentru noi cei care am trainuit, si pentru cei care au fost trainuiti.

duminică, 16 septembrie 2012

Un workshop magic



Sambata 15.09.2012 a fost o zi destul de mohorata, intre ploaie si soare, intre innorat si senin, temperatura s-a prefigurat a fi destul de scazuta, pentru o zi de septembrie. Una peste alta, starea de spirit ce o aveam a fost in concordanta cu ziua respectiva. Ca un plus a venit si oboseala acumulata dupa o tura de noapte.

Dar... "ceva" a intervenit in starea mea de spirit, iar acel "ceva" este un "cineva", un "cineva" care este  magician. 

Ladies and Gentlemen... il invitam in scena pe Magicianul Augustin. Motivul pentru care am participat a fost textul de promovare al eventului, caci se adresa public speakerilor, celor care fac prezentari si celor care vor sa isi dezvolte abilitatea de antrenare a atentiei.

Suna atat de bine, insa aveam nevoie sa vad cu ochii mei ca sa ma convin 

Ei bine... am ajuns exact cu 10 minute inainte sa inceapa. Aveam asteptari foarte mari. Doar vine un magician sa ne arate trucuri legate de stabilirea unui raport in comunicare mai bun. Ca un facut, in timp ce imi consumam cafeaua, am intrat in vorba cu Augustin. Cel mai interesant este ca nu am vorbit despre ceea ce va face, ci despre niste materiale spirituale. Este un om foarte interesant, cu multe cunostinte conexe activitatii de show business.

Iata ca incepe si workshop-ul. Dupa o introducere facuta de Calin Iepure, Magicianul intra in scena. (precum si Calin a spus, "un iepure ajuta intotdeauna un magician", iata ca un Iepure l-a ajutat sa organizeze acest event)

Ca un facut suntem intrebati despre asteptarile noastre. De altfel acestea au fost indeplinite pe parcursul trainingului. Am avut parte de interactiune, soc, creativitate, atentie simultana, toate fiind "condimentele" unei dimineti de succes.  

Ce a urmat, a fost o sesiune de hipodrom, un "energizer" bine venit, caci ne-a scos pe toti din amorteala. 

Si iata ca incepem.

Magicianul ne vorbeste putin despre cum sa ne stabilim Intentia. Un prim moment magic. Am fost invitati sa scriem pe hartie o intentie legata de o dorinta a noastra actuala, iar dupa ce faceam asta, sa alegem dintr-o cutiuta, fiecare o pagina din "Razboinicul luminii". Ei bine chiar mi-am gasit raspunsul ce il cautam. Sa fi atras eu, sa fi stiut magicianul reteta de stabilire a intentiei eficienta? Inca ma intreb.

A urmat un moment de magie la superlativ. Am devenit toti intr-o clipa David Copperfield. Augustin ne-a invatat un truc foarte util "Printarea cartii de vizita". Awesome. Ce a urmat a fost si mai fascinant. Am folosit cu totii pozitii perceptuale, pentru a fi elevi, profesori si observatori. De vreo 2 ani nu mai luasem contact cu pozitiile perceptuale, de cand facusem formarea de NLP. Mi-a venit o idee, magica de-a dreptul. Cand imi voi pregati discursul voi trece in pozitia celui care ma asculta, pentru a observa cu adevarat ce informatie ofer.

Au mai urmat cateva lucruri de-a dreptul wow, printre care enumar: elasticele intrepatrunse ce trec unul prin celalalt, energiile arhetipale, multa informatie de inalta calitate, printre care si sursa unui discurs Ted legat de inteligenta inimii. 

M-am simtit foarte bine. Ii multumesc Magicianul-ui Augustin pentru tot ceea ce face, mi se pare deosebit, este un om extraordinar, de la care poti invata atat de multe.

joi, 13 septembrie 2012

Sedinta de Toastmasters part 2

Pentru ca este miercuri, inseamna ca este sedinta saptamanala de Toasmasters. Si, avand in vedere ca imi place acest program enorm de mult, am fost si eu prezent.

Start of the meeting.

Seara a inceput, ca de obicei, Presedintele Timisoara Toasmasters a deschis sedinta, prezentand misiunea clubului, salutand oaspetii si introducand Toastmaster-ul sedintei.

Toastmaster-ul este persoana care ne face cunoscut cine sunt vorbitorii, cine ii evalueaza si mai ales cine sunt cei care urmaresc greselile noastre de vorbire, timpul in care ne desfasuram, cate ăă-uri scoatem din noi si ... apoi, ii invita pe cei care au discurs de tinut sa isi prezinte materialul.

Ceea ce este foarte captivant, se prefigureaza in faptul ca in fiecare seara rolurile se schimba, astfel ca membrii organizatiei vor trece prin toate rolurile importante. Acest lucru inseamna acumulare de experienta in a fi prezentator, evaluator, vorbitor si, fireste, in toate celelalte parti componente ale acestui sistem.

Ei bine, am asistat la doua discursuri foarte bine puse la punct: "Ecuatia vietii mele" si "Dieta de ras", tinute de catre doua personalitati superbe, care s-au autodepasit prin prestatia lor. Un lucru mi-a ramas intiparit in minte: exista pastile pentru slabit, dar poti sa slabesti doar daca le arunci pe podea si le aduni una cate una :)

Table Topics

De asemenea, a urmat intervalul de Table Topics (discursuri improvizate). Ce au avut vorbitorii de facut, a fost sa prezinte orice, de la o persoana, pana la un obiect sau un mentor.

Acum am intrat si eu in scena pentru prima data, povestind despre eventul de la Deta. Am reusit sa amuz destul de bine publicul, insa am fost impiedicat de timpul acordat, doar 1:45 minute... cam putin pentru un vorbitor care introduce atmosfera, adauga suspansul si face tot posibilul sa intretina audienta. De altfel am ajuns la un uimitor 3:15 minute. Hmm e mult, e putin, who knows? Oricum stiam ca o sa depasesc timpul acordat, doar aveam atat de multe de povestit.

Au mai fost vorbitori, care mai de care, cu emotii si ganduri diferite. A urmat partea de feed-back, astfel ca, pe rand fiecare evaluator si-a intrat in rol si ne-a oferit "reactiunea" actiunilor noastre. In cele din urma se  constituie incheierea sedintei, efectuata tot de catre Presedinte, care a multumit invitatilor.

Second part

A urmat partea a doua, cea organizatorica. Ei bine, in prima parte, s-a supus la vot acceptarea unui nou membru. Acel membru a trebuit sa raspunda unor intrebari foarte serioase, legate de motivul inscrierii in programul Toastmasters si cum crede noul membru ca il va ajuta experienta Toastmasters din punct de vedere al leadershipului.

Pe acea persoana o cunosteam foarte bine, acea persoana imi este foarte simpatica, si o cunosc atat de bine. Stiam ca va avea un raspuns de efect, care sa starneasca simtul umorului, caci omul respectiv este unul foarte amuzant. Dar cine este acel viitor membru, de ii fac asemenea reclama?

Ladies and gentlemen... eu sunt cel care a fost acceptat ca nou membru in Toastmasters. And I am very very proud of that.

Ce inseamna cu adevarat sa fii membru?

Ei bine, sa inveti sa respecti niste reguli de baza, sa reusesti sa devii, cu adevarat, o varianta mai buna a ta, sa incepi sa lucrezi la liderul din tine, sa impartasesti altora din experienta ta, sa ajuti pe ceilalti si, nu in cele din urma, sa reusesti sa te integrezi intr-o comunitate cu adevarat "speciala", caci a fi un Toastmaster inseamna sa fii intre prieteni. Am gasit un grup bine inchegat, cu diverse personalitati si cu un nivel de pregatire foarte ridicat.

Va voi tine la curent cu fiecare sedinta la care voi participa, caci eu sunt fascinat, de tot ceea ce se intampla. De altfel, in sesiunea urmatoare, voi fi "AH - counter". De-abia astept. Sunt nerabdator sa pornesc, sunt nerabdator sa vorbesc, insa pentru a sustine prima lectie, este important sa trec prin cele 3 roluri, de  "AH - counter"; "Cronometror"; "Gramatician"

Asa ca va voi aduce noi si noi articole referitoare la emotiile resimtite din fiecare sesiune.


sâmbătă, 8 septembrie 2012

Scott Berkun - Confesiunile unui vorbitor public

 Iata un text extras dintr-un material fenomenal:

"Cum imi este mai frica de o prezentare oribila decat de cateva ore de exersat, exersatul invinge. Energia provenita din teama mea de a o da in bara si a ma face de ras in fata unei multimi de oameni ma motiveaza sa muncesc mai mult pentru a preveni aceste lucruri. E simplu.

Pe de alta parte, desi toti suntem liberi sa exersam - si nu avem nevoie de o inteligenta aparte sau de puteri magice-, majoritatea oamenilor nu o face pentru ca: 

  • Nu este amuzant;
  • Necesita timp;
  • Se simt penibil cand fac acest lucru;
  • Isi imagineaza ca nimeni nu repeta;
  • Teama lor de vorbit in public ii face sa tot amane, creand o profetie dureroasa care se autoimplineste.

Stiu ca arat ca un idiot cand imi exersez prezentarea acasa, in chiloti, vorbind unui public imaginar. Cand repet in camerele de hotel, lucru pe care-l fac frecvent, ma ingrijoreaza uneori ideea ca o camerista va da buzna peste mine exact cand ma aflu in mijlocul unei propozitii, iar eu voi fi nevoit sa incerc sa ii explic de ce vorbesc singur, imbracat doar in chiloti

Dar prefer sa infrunt aceste temeri in linistea camerei mele - cu minibarul meu, in timpul meu liber, de cate ori doresc-, decat in fata unui public real, un public care probabil ma filmeaza sau imi posteaza discursul pe internet, inregistrandu-mi prestatia pentru posteritate. 

Nu mai poti sa o iei de la capat cand esti pe scena.





miercuri, 5 septembrie 2012

Sedinta de Toastmasters

Azi am participat, pentru prima data anul acesta, la sedinta Toastmasters Timisoara

Ce este Toastmasters?

Ei bine un program pornit in 1924, la YMCA din Santa Ana, California. Primul club a fost infiintat de Ralph C. Smedley, iar pana in prezent exista in 91 de tari avand aproximativ 226.000 de membri. Scopul organizatiei a fost de a dezvolta abilitatile de comunicare si leadership, astfel ducand la cresterea increderii in sine

Sedintele Toastmasters se desfasoara intr-un cadru organizat, fiecare detaliu fiind foarte bine pus la punct. Acest aspect il observi inca din momentul in care primesti agenda serii,  remarcabil fiind faptul ca programul se respecta intocmai.  

Un plus al acestui club de public speaking este ca exista 6 persoane cu sarcini bine stabilite:

1. Numarator de Ă - uri

2. Gramatician

3. Cronometru

4. Evaluator de Leadership 1

5. Evaluator de Leadership 2 

6. Evaluator general 

Fiecare din acestia are rolul sau si, la sfarsit, prezinta feed back-ul functie de fiecare vorbitor in parte.

Intalnirea efectiva se desfasoara in trei etape:

1. Discursurile pregatite
2. Evaluarile discursurilor
3. Table Topics (discurs impromptu)

De altfel, la sesiunea de discurs improvizat, am participat si euAm avut de sustinut un speach care sa porneasca de la proverbul romanesc: "Cine alearga dupa doi iepuri nu prinde niciunul"
M-am descurcat destul de bine :) Si chiar mi-a placut sa fac asa ceva. Discursul meu a fost unul destul de ne-optimist (daca imi este permisa folosirea acestui cuvant). Zic ne-optimist, caci cuvantul serii a fost Optimism

Una peste alta, a fost o seara frumoasa, am gasit un mediu profesionist de lucru, iar pentru un public speaker este important sa aiba parte de calitate.

M-am hotarat sa incep programul Toastmasters, il voi duce pana la capat, voi parcurge toate cele 10 lectii si voi capata titulatura de "Competent Communicator". Fiecare lectie se concretizeaza intr-un discurs, evaluat de un alt membru care va incerca sa dea un feedback profesional



luni, 3 septembrie 2012

Cum a reusit Steve Jobs sa revina la Apple?

O poveste, un mit.

Se intampla in 1996, companiile lui Steve Jobs, Next si Pixar erau in continua crestere, Microsoft Windows scotea noi versiuni ale sistemului de operare, reusind sa indeparteze clientii Mac-ului, insa Apple avea o problema. 

Problema Apple Computer se identifica intr-un sistem de operare performant, care sa tina piept concurentei, programatorii munceau pe branci, insa erau departe de a descoperi solutia functionala. 

Si atunci, Gil Amelio, CEO la Apple, a inceput sa caute in afara companiei un sistem de operare optim. Bill Gates ii curta asiduu cu noul Windows NT, aducand precizarea ca ar putea fi solutia optima pentru ei, insa un asemenea compromis ar fi fost inacceptabil pentru angajati si, implicit, pentru clientii Apple. 

Dupa lungi cautari pentru un sistem de operare, s-a ajuns in final la o confruntare in doi, intre NeXT - compania lui Steve Jobs si BeOS al lui Jean - Louis Gassee. Duelul urma sa aiba loc la Hotelul Garden Court din Palo Alto, un loc neobisnuit, ales sa tina presa deoparte.
Cei doi au fost invitati sa isi sustina prezentarea de produs in fata lui Gil Amelio si a Ellen Hancock - director tehnologic executiv.

Duelul

Steve a venit insotit de geniul sau in domeniul sistemelor de operare, Avie Tevanian, si au fost asezati la o masa plasata la capatul unui spatiu deschis, amenajat sub forma de U; intr-o parte fiind asezati Gil si Ellen, iar in cealalta Steve si Avie.
Specialistul in software de la Apple, Wayne Meretsky, care era asezat la jumatatea distantei, descrie scena astfel: "Prezentarea lui Steve ii era adresata in totalitate lui Gil, ca si cum in incapere nu se mai afla nimeni altcineva. Steve era, dupa cum ma asteptam, cat se poate de calm" in timp ce "preamarea virtutiile sistemului sau de operare" subliniind trasaturile care il faceau sa fie adecvat pentru Apple. (...)

Wayne continua: "Steve a punctat tot ceea ce era de punctat, iar prezentarea sa, in care a facut echipa cu Avie, a dovedit inca odata ca, daca nu poate fi altceva, cu siguranta este cel mai bun vanzator si orator din domeniul tehnologiei. Gassee a venit singur, fara a-si fi pregatit discursul dinainte, fiind gata doar pentru a raspunde intrebarilor care i s-ar fi adresat". Calculase gresit, gandindu-se ca Apple nu va avea nicio alegere viabila, in afara sistemului sau de operare BeOS.

Iata cum pregatirea prezentarii si, implicit a discursului, este cruciala pentru convingerea audientei. Acest moment a insemnat foarte mult pentru tot ceea ce este actual compania Apple, iar modul in care a reusit sa castige aceasta disputa tine de reguli de baza pentru un discurs optim si eficient.
Steve a fost si va ramane un mare orator, de la care avem atatea de invatat din punct de vedere al public speaking-ului 
     
Mai jos Carmine Gallo explica din secretele prezentarilor tinute de  Steve