joi, 27 septembrie 2012

The Great Debaters

Un film cat o istorie a Americii

Daca este un material pe care debaterii il vor rumega de-a dreptul, ei bine acesta este

Denzel Washington il joaca pe Melvin Tolson, un profesor de la Colegiul Wiley din Texas, care are o viata dubla. Pe langa faptul ca este profesor si antrenorul echipei de debate, mai este si cel care initiaza Sindicatul Fermierilor in State. Pana acum nimic spectaculos, insa demn de remarcat este faptul ca filmul este dupa o poveste reala, si, precum si in realitate, in timpurile acelea, Ku-Klux-Klan-ul se manifesta cat se poate de crunt in partile Texas-ului.

Povestea arata 4 tineri de culoare care se regasesc in echipa de debate a Colegiului micutului oras texan si care incep sa castige disputa dupa disputa cu diverse licee din zona. Scopul profesorului este sa ajunge sa se dueleze chiar cu echipa de debate a Universitatii Harvard. Pentru a reusi asa ceva, aveau nevoie sa fie extraordinar de buni, ceea ce se si intampla, adunand victorii peste victorii.

Intr-un final Harvard ii ia in considerare si se va organiza un meci foarte incitant chiar pe terenul prestigioasei universitati. Momentul deosebit este cel in care cei 3 ramasi impreuna, afla ca profesorul lor nu poate participa la meci, avand ordin de restrictie pentru parasirea orasului.

Ceea ce se va intampla este o succesiune de situatii, care culmineaza cu un discurs emotional de cea mai buna calitate.

Debate = arta argumentarii

Poti invata multe din acest film, poti sa observi lucrul cu emotiile, cu dictia, cu strangerea de informatii pentru fiecare discurs si, mai ales cum are loc un meci de debate. Am ramas impresionat de emotia transmisa de participantii la dezbateri, de felul in care capteaza publicul si de stilistica unei prezentari in public. De asemenea tehnica argumentatiei este la mare arta. 

Un film ce merita vazut.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu