marți, 8 ianuarie 2013

Metaforind metafore


In 2011, Telescopul Hubble a implinit 21 de ani de cand a fost lansat in spatiu. Sute de mii de fotografii si imagini exceptionale au fost trimise inapoi pe pamant, una mai spectaculoasa decat alta. 

Odata cu sarbatorirea nasterii sale in vidul universal, bravul explorator a trimis o imagine, care te pune in situatia de a te minuna in fata maretiei cosmice. Dupa cum puteti observa si in partea stanga a articolului, Hubble a fotografiat doua galaxii care interactioneaza, si astfel legatura dintre ele se formeaza intr-un dans deosebit, un dans al stelelor si al undelor vibrationale datorate campurilor magnetice. 

Ceea ce este uimitor este si forma in care cele doua imensitati sunt interconectate. Caci ceea ce se poate observa este un trandafir imens de lumina. Dumnezeu a dat dovada de un simt al artei deosebit, in momentul in care a realizat o asemenea capodopera.

Toate cele de mai sus se prefigureaza intr-o metafora de natura subtil cosmica, caci a vorbi despre metafore si a le prezenta doar intr-un cotext educational, nu aduce niciun plus emisferei drepte, ci ne alimenteaza doar partea stanga a creierului.

Ce este de fapt metafora? De ce este imperios necesar sa invatam puterea metaforei?

O explicatie a acestui concept, ceea ce este precum o metafora despre metafore am gasit-o in cartea lui Daniel Pink - A whole new mind:
"Daca o imagine este echivalentul a o mie de cuvinte, o metafora este echivalentul a o mie de imagini"
Frumos spus, de catre cel care in trecut ii scria discursurile lui Al Gore, pe cand acesta era vicepresedintele Americii.

Atunci cand folosim eficient si optim metaforele, in conversatiile noastre, adaugam enorm de multa putere cuvintelor pe care pe folosim, deoarece in acele momente, ambele emisfere ale creierului nostru intra in functiune. Precum stim foarte bine, partea stanga este cea analitica si critica, iar partea dreapta este cea vizuala si imaginativa, insa este foarte important sa le folosim pe ambele, nu doar una din ele.

Pentru a intelege mai bine acest concept, imagineaza-ti ca daca cineva ar veni la tine si ti-ar spune: "Am nevoie de ochii tai pentru 5 minute" si doar partea dreapta ar fi functionala, imediat ai intra in stare de panica, deoarece vei fi pus in situatia empatica in care chiar trebuie sa iti oferi fizic ochii, insa in momentul in care intervine emisfera stanga si dupa o analiza in prealabil, vei realiza ca ceea ce ti s-a cerut este de fapt sa fii atent pentru 5 minute.

Atunci cand vorbim metaforic ne adresam ambelor emisfere, dar cu preponderenta partii drepte, celei vizuale. Procesul prin care actioneaza metafora, la nivel cerebral ar putea fi prezentat enorm de simplu prin cateva cuvinte: Prin intermediul celor 5 simturi receptionam informatia sub forma de poveste, aceasta informatie este relativa, lasand loc de enorm de multe interpretari, caci pasul doi este legatura creierului cu bagajul de cunostinte si experiente din trecut, care isi au locul in inconstient, de acolo sunt emise particule de informatie creierului (pasul 3), care le transforma in stari si senzatii (pasul 4). Ceea ce este demn de luat in seama, este faptul ca aceeasi poveste metaforica, citat sau proverb, poate fi interpretat(a) de catre zece oameni diferiti in zece moduri complet diferite.

Cei mai importanti creatori de metafore sunt: George Lakoff - un lingvist de exceptie  si Milton Erickson - "parintele hipnozei moderne". Ambii au studiat ceea ce inseamna metaforele si mai ales cum le putem folosi in viata de zi cu zi, precum si cum putem sa reusim sa ne rezolvam anumite situatii din trecut. Milton Erickson este si cel care, prin intermediul povestilor terapeutice, a reusit sa aline enorm de multi pacienti, fiind de altfel un pionier in comunicarea "pe doua nivele", constient - inconstient. De altfel, ca sa realizeze o terapie de jumatate de ora, lucra peste 100 de ore, analizand fiecare cuvant pe care urma sa il foloseasca.

Cand vorbim in public este excesiv de important sa "hranim" ambele emisfere cerebrale ale publicului nostru, adica sa nu ii plictisim cu notiuni boring ci sa le dam de lucru, sa le punem imaginatia la lucru si sa ii ajutam sa receptioneze mai usor informatia pe care o prezentam. Este exceptional sa observi un vorbitor care chiar te pune sa gandesti si iti creaza imaginea vizuala a subiectului despre care vorbeste.

De aceea lansez o mica provocare. Find un blog care se adreseaza oricui, dar in mod special celor care sunt pasionati de vorbit in public, aceasta provocare va fi pentru toata lumea. Te provoc ca data viitoare cand vei comunica ceva cuiva, sa o faci in mod vizual si sa te adresezi partii drepte a creierului sau, chiar daca vei discuta despre bursa, sau despre produse de curatenie, sau chiar si despre nave spatiale. Astfel, provocarea mea este ca sa folosesti metaforele. Pentru a-ti da seama cu adevarat daca ai reusit sa iti indeplinesti scopul, este important sa observi cat de bine te-ai facut inteles. Exercitiul are un scop foarte profund si puternic, si as putea sa stau sa scriu 1452 de carti despre metafore sau sa relizez 4715 de materiale video, nu poti intelege decat experimentand de unul singur.

Revenind la telescopul Hubble, de la inceputul articolului, te rog vizualizeaza momentul in care tu ii spui persoanei dragi: "Imi esti atat de draga, incat, un trandafir mare cat comuniunea a doua galaxii, daca as putea sa iti daruiesc, tot ar fi prea putin."

Sau o alta metafora cu impact major, pe care poti sa o folosesti atunci cand ii explici unui copil despre geomorfologie (este doar un exemplu, probabil ca primul lucru a fost sa te intrebi ce legatura are un copil cu geomorfologia, stai sa vezi). Si astfel, sa revenim, ce ar fi sa iei un mar in mana, si sa ii explici ca pamantul este exact precum acel mar, scoarta terestra fiind de fapt la fel de groasa, precum coaja marului este pentru intregul mar si, de asemenea, in interior se gaseste un miez si un nucleu. Poti sa si sectionezi marul, ca sa observe copilul samburii si miezul. Si apoi, vei continua prezentandu-i faptul ca, precum coaja marului se modifica atunci cand este lasat in diverse locatii, devenind mai vesteda, sau uscata sau poate mai frumoasa, la fel este si cu pamantul, care sufera influenta mediului inconjurator si mai ales a radiatiei solare. Simplu, nu?

A gasi metafora potrivita pentru a explica ceva, iti garanteaza cheia succesului, insa este important sa reflectezi la un aspect foarte important, degeaba ai gasit cheia succesului, daca nu stii care este usa pe care trebuie sa o descui. Caci singura usa pe care trebuie sa o deschizi este usa imaginatiei sufletului tau.
Sunt sigur ca dupa ce ai citit cele din urma randuri ai stat putin sa reflectezi, ceea ce este perfect normal, doar este un fel metaforic de a spune: "Pune-ti gandurile la lucru si foloseste vizualizarea, pe care emisfera dreapta a creierului ti-o ofera din plin"

Iar in final, pentru ca orice articol este bine sa aiba si o incheiere de impact major, voi aduce in discutie un discurs TED tinut de James Geary - Metaphorical Speaking

Vizualizare placuta.


Daca vei considera aceasta informatie utila, poti da share ca si altii sa beneficieze de ea.      

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu