De cate ori ati avut impresia ca unii vorbitori in public sunt mai buni decat altii? De cate ori ati plecat de la o prezentare publica si ati ramas cu cateva idei la care sa va ganditi pentru tot restul serii? Ce face diferenta?
Ce conteaza cu adevarat? Speakerul? Discursul in sine? Materialele folosite?
Ei bine, raspunsul este unul singur: Toate sunt importante, caci toate aceste aspecte de mai sus sunt interconectate si se intrepatrund in a forma succesul unei prezentari publice. Insa pentru a va face o idee cu adevarat "de impact", este important sa folosesti proiectorul in prezentarea ta, pe care sa ruleze cateva imagini care sa iti sustina discursul in sine.
Fiind membru Toastmasters, am sustinut discursul aferent Lectiei 3, in care exact despre acest aspect am discutat. Despre cat de important este impactul vizual asupra audientei in fata caruia iti sustii prezentarile publice.
Si astfel, in peregrinarile mele prin universul virtual am descoperit informatie de cea mai buna calitate, informatie pe care, din marinimie, o infatisez tuturor, deoarece este excesiv de important sa fie cunoscuta de fiecare vorbitor in public in parte. Nu de altceva, insa nu doresc sa mai particip la vreo sustinere publica si sa ma plictisesc sau sa ma joc pe telefon. Haideti sa facem din prezentarile noastre publice momente pline de interes, sa ii captam pe acei oameni care ne asculta, nu sa ii facem sa priveasca inspre ceas ca si cand "cat mai dureaza pana la final?!?"
Acea informatie despre care va ziceam mai sus, poarta numele de Picture Superiority Effect (PSE) sau, in romana, Efectul superioritatii imaginii. Ce se infatiseaza in acest concept? Ei bine, exact acest aspect al superioritatii canalului vizual, fata de canalul auditiv. S-a constatat ca pozele genereaza implicit cuvinte si imagini in creierul uman, in timp ce cuvintele auzite sau scrise, genereaza doar cuvinte si nu imagini. Este adevarat ca deseori folosim metaforele pentru a ne adresa, insa acele metafore sunt ele insele imagini, iar atunci cand folosim limbajul ericksonian, generam o multitudine de ganduri, transpuse in imagini oferite emisferei drepte ale creierului.
Si astfel, revenind la situatia de fata. Conceptul de PSE, ne confera solutia pentru prezentarile noastre de impact. In urma unor studii s-a observat faptul ca in cazul unei prezentari publice, in care nu se folosesc proiectiile vizuale, peste 72 de ore, informatia, pe care cei din sala o vor retine, va fi de doar 10%. In schimb, daca se fac proiectii de imagini vizuale, peste 65% din informatie va fi retinuta de cei din public. Ceea ce este mai interesant, este faptul ca si daca folosim proiectorul, insa facem atat de anostele prezentari Power Point, cu vesnicele, anticele si de demult Bullet Points, acelasi efect il are si astfel, dupa 72 de ore, tot 10% din informatie va ramane cu audienta.
Asa ca think about it... Aduceti un plus prezentarilor de succes din lumea intreaga si faceti ca prezentarea voastra sa ramana cu audienta si sa aiba impact garantat. Un guru al marketingului, in persoana lui Seth Godin ne sfatuieste:
"Pentru un discurs de 5 minute, fa 50 de slideuri. Dupa ce le-ai creat, incepe sa repeti prezentarea pe care urmeaza sa o tii. Indeparteaza slideurile care nu adauga valoare prezentarii sau care nu au continuitate. Acum incepe sa structurezi slideurile. Daca 3 sau 4 slideuri sunt in corelatie ca si cum ar fi unul singur, atunci fa un singur slide. Acum ai molecule, nu atomi. In acest punct, poti sa inlaturi toate slideurile, sa le pastrezi asa cum sunt, sa adaugi idei noi sau poti sa adaugi idei marete. Insa, in niciun caz sa nu folosesti bullet points!"
Asa ca: Spor la lucru! Faceti prezentarile sa merite.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu