Intr-un articol precedent, dezbateam un subiect foarte important pentru vorbitorii in public, legat de emotiile prin care trecem atunci cand ne manifestam in fata unui public. Am prezentat cateva tehnici simple, insa foarte eficiente prin care putem sa fim stapanii emotiilor noastre. Insa acest subiect este departe de a se fi incheiat, mai sunt foarte multe perspective despre care vom mai discuta pe parcursul acestui blog.
Si astfel, te rog sa vizualizezi urmatorul moment: O sala plina cu 500 de oameni. Pe scena vorbeste un antreprenor de succes despre Puterea Intentiei. Toti cei din public sunt electrizati, fiecare cuvant capata alte conotatii, atunci cand un mic Donald Trump de Romania descrie atatea exemple pline de invataturi. Usor, speakerul se apropie de final si sala incepe sa aplaude. Urmatorul vorbitor vei fi tu. Stii acest lucru, deoarece organizatorii te-au introdus mai repede in eveniment. Astepti in primul rand din fata scenei, ca antevorbitorul tau sa-si incheie prezentarea.
La ce te vei gandi, stiind ca vei vorbi in fata a 500 de oameni, de fapt 512, dar cine-i mai numara? In ce stare interioara te vei gasi? Cate emotii isi vor face aparitia? Si ... iata ca se incheie discursul si sala aplauda pentru cateva momente bune acea prestatie de exceptie. Prezentatorul isi face aparitia pe scena si prezinta urmatorul moment. Tu urmezi!!! Si ... te invita "in aplauzele publicului" pe scena sa vorbesti timp de 15 minute. Te ridici. Simti o usoara stare de neliniste, care, cu fiecare pas, devine mai apasatoare. Incerci sa iti aduci aminte ce trebuia sa spui la inceput, insa in minte sunt doar franturi.
Si ajungi la treptele care duc pe scena, le numeri, sunt 4, picioarele ti-au devenit atat de grele, mainile transpirate, de fapt atat de transpirate, incat ai impresia ca ai facut un dus imbracat. Si, in cele din urma, dupa cele mai lungi clipe din viata ta, descoperi ca esti in fata audientei si ca ai microfonul in mana. Privesti pentru cateva clipe intreaga sala si atunci simti din nou acel "ceva" de care credeai ca ai scapat de mult, insa de fiecare data revine, mai puternic si mai plin de urmari.
Acel "ceva" poarta numele de "Frica". Da, in acele momente simti frica, frica de a vorbi in public, si cel mai bun lucru pe care poti sa il faci este sa inghiti in sec si sa speri ca nu va dura mult acest tremur al vocii. Astfel, iata cum te lasi condus de intamplare si cum lasi emotiile sa preia controlul asupra prestatiei tare interioare si asupra manifestarii tale in fata unui public dornic de informatie.
Oare te-as uimi daca ti-as spune ca ceea ce simti in acele momente nu are nicio legatura cu frica de a vorbi in public? Oare chiar ai fi suprins, cand iti voi spune ca starea prin care treci nu are legatura nici macar cu interiorul tau? Ciudat nu-i asa? Insa este adevarul pur.
Si astfel, chiar daca te gasesti in fata a 500, sau chiar 5000 de oameni ori in audienta se gasesc doar 12 persoane, este absolut acelasi lucru. Caci in acele momente tu simti totul din punct de vedere vibrational, la nivelul sufletului tau plin de simtire. Ca sa fiu mai explicit, atunci cand te afli in fata unui numar de oameni intra in actiune inteligenta emotionala si empatia. Asa ca bucura-te ca treci prin acea tensiune, deoarece datorita acelor stari vibrationale, sala a stabilit deja conexiunea cu tine, tie ramanandu-ti ceva foarte simplu de facut. Acel lucru simplu este sa te racordezi si pe tine la starea de vibratie a salii. Simplu, nu?
Si astfel, ce se intampla de fapt? Care este procesul de manifestare a undelor vibrationale?
Orice om creaza un camp electromagnetic in jurul sau, ceea ce in credintele oriental ezoterice, mai poarta numele de aura. Interesant asupra acestui aspect de urmarit este faptul ca aura umana ne influenteaza, fie ca vrem fie ca nu vrem, singurul lucru pe care il putem face este sa ne pastram o vibratie ridicata, pentru a nu fi influentati in sens negativ. Cand in acelasi spatiu, sunt mai multi oameni, automat, mai multe campuri electromagnetice vor aparea, cu cat sunt mai multe, cu atat va fi acel camp mai puternic si mai intens. Mergand mai departe pe firul procesului vibrational, o alta particularitate este important a o prezenta. Acea parte a procesului ne este precizata de atentia si puterea de concentrare.
Cu cat mai multi oameni vor fi mai atenti la ceea ce se intampla pe scena, cu atat mai intens va fi campul electromagnetic creat. Si am ajuns in punctul in care acel camp de emotii si de stari se manifesta. Ei bine, intrebarea cea mai importanta este: Unde este punctul de maxima intensitate a multitudinii de vibratii dintr-o sala? Da, ai ghicit, pe scena, acolo unde se afla vorbitorul. Dar de ce? De ce acolo si nu altundeva? Pentru a raspunde la aceste intrebari, voi face o comparatie.
Imagineaza-ti ca arunci pietricele in apa unui lac. In momentul contactului cu apa, se creaza unde pe suprafata lacului, unde care la un moment dat se vor impreuna, creand astfel un val mai mare. Acel val este valul energetic pe care vorbitorii il simt de fapt. Asa ca este perfect normal sa simti tensiune la inceputul discursului tau in public. Tine doar de tine sa intelegi si sa te intelegi ca tu empatizezi cu sala in acele momente si ca "simti" din plin toti acei oameni care sunt in fata ta. Si bucura-te de fiecare din aceste clipe. Sunt cele mai placute clipe ale tale, deoarece iti dezvolta la maxim inteligenta emotionala.
Iti multumesc pentru ca ai avut rabdare sa parcurgi pana la final.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu